Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ελευσίνα όπως Αμφίπολη;





φωτογραφίες  :   Henri Cartier-Bresson


Η ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης και η ανάδειξη του υπέροχου ψηφιδωτού με την αρπαγή της Περσεφόνης, έχει κινήσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Παράλληλα δίνεται και η δυνατότητα για πολιτική και επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος, αναδεικνύοντας την «ευαισθησία των κυβερνώντων» για τη διάσωση και ανάδειξη της αρχαίας κληρονομιάς μας.  Η ίδια δε η πόλη της Αμφίπολης ετοιμάζεται – και σωστά  - να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες, να διαφημίσει την αρχαία της κληρονομιά και να γευτεί τους καρπούς μιας ανέλπιστης τουριστικής ανάπτυξης.

            Και όμως η Ελευσίνα είναι από τους πέντε σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους της αρχαίας Ελλάδας. Ο κατεξοχήν λατρευτικός  χώρος της Περσεφόνης και της μητέρας της Δήμητρας. Ο χώρος που διαδραματίζεται κατά τη μυθολογία η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Ο συμβολισμός της πραγμάτωσης της ζωής και του θανάτου ως μιας αέναης επαναλαμβανόμενης διαδικασίας, έβρισκε την κορύφωσή της με αυτό το μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Και όμως αυτός ο χώρος σήμερα , και για 112 χρόνια, έχει καταληφθεί από  τσιμεντοβιομηχανία  ιδιοκτησίας μιας οικογένειας άμεσα και έμμεσα διαπλεκόμενης διαχρονικά με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Η τσιμεντοβιομηχανία  πέρα από την τεράστια και ίσως ανεπανόρθωτη καταστροφή που έχει προκαλέσει, συνεχίζει να καταλαμβάνει τουλάχιστον το μισό αρχαιολογικό χώρο, καλύπτοντας το Δυτικό νεκροταφείο και την οδό των Επτά επί Θήβας.

            Διατηρούμε μια μοναδική παγκόσμια πρωτιά:  τσιμεντάδικο δίπλα και πάνω σε έναν αρχαιολογικό χώρο μοναδικό. Και εάν για το παρελθόν μπορεί κάποιος να επικαλεστεί άγνοια, ανάγκες επιβίωσης, χαμηλή εκτίμηση της αρχαίας μας κληρονομιάς, σήμερα ούτε ως συντεταγμένη πολιτεία (κυβέρνηση, δημοτική αρχή) αλλά ούτε ως Ελευσινιακή κοινωνία έχουμε δικαίωμα να αδιαφορούμε και συνειδητά να συνεχίζουμε να καταστρέφουμε την αρχαία μας κληρονομιά και το μέλλον των παιδιών μας.

Στο Σήμερα ,,,,,

Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, που με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες, υιοθετούνται πλήρως τα σχέδια της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής. Το εν λόγω σχέδιο -δυσμενέστερο από όλα τα προηγούμενα σχέδια για τη συγκεκριμένη περιοχή ΤΙΤΑΝ τα οποία προέβλεπαν μετεγκατάσταση του εργοστασίου και των λιμενικών εγκαταστάσεων- σήμερα οδηγεί στην παραμονή του εργοστασίου μέσω της δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου και την παραμονή και ¨αναβάθμιση¨ των λιμενικών εγκαταστάσεων σ’ όλο το μήκος της ακτής από την κλειστή μπάρα στον παραλιακό δρόμο  μέχρι την ΠΥΡΚΑΛ.

            Η δημοτική αρχή μοιραία άβουλη, υποτελής και εξαρτημένη από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, παραδίδει το μέλλον της πόλης στη βουλιμία του μεγάλου κεφαλαίου που πραγματικά έχει ¨βιάσει¨ τον αρχαιολογικό χώρο και το περιβάλλον της πόλης.
 
Κάνουμε έκκληση  σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη αυτής της χώρας, στους ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού, στην πολιτική ηγεσία της χώρας μας, να βάλουν ένα τέλος σε αυτά τα σχέδια.
            Η πόλη μας για πολλά χρόνια αντιμετωπίστηκε σαν η πίσω αυλή του λεκανοπεδίου, υποβαθμίστηκε, ρυπάνθηκε και απαξιώθηκε. Σήμερα οι συνέπειες της κρίσης κατέδειξαν τον στρεβλό τρόπο ανάπτυξης, την τεράστια περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή που επέφερε.

Είναι όμως μια ευκαιρία για να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον της πόλης μας με τρόπο βιώσιμο και φιλικό στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, που τόσα έχει ωφεληθεί απ’ την πόλη, έχει μια ευκαιρία να γίνει ο μεγάλος ¨ευεργέτης¨  της , να μετεγκαταστήσει το εργοστάσιο , και να αποδώσει το χώρο για χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής  που θα τη μνημονεύουν οι επόμενες γενιές.

 

Για την Ενεργή Συμπολιτεία

 

Κων/νος Βαμβακάς

Αθανάσιος Μίλησης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου