Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ







Καλούμαστε αύριο και την επόμενη εβδομάδα να συμμετάσχουμε σε τριπλές εκλογές αιρετών στις δύο αυτοδιοικητικές βαθμίδες – Δημοτικές – Περιφερειακές και στις Ευρωεκλογές.

Πρόκειται για ειδική συνθήκη, που κρύβει την πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης για «τσουβάλιασμα» - αποπροσανατολισμό των εκλογικών διαδικασιών.

Όμως οι εκλογές του Μάη 2014 δεν μοιάζουν με καμιά από τις προηγούμενες μετά τον 2ο μεγάλο πόλεμο, δεδομένου ότι  διεξάγονται σ ένα περιβάλλον γενικευμένης κρίσης, που μαστίζει τον Ευρωπαϊκό νότο, μιας κρίσης  πρωτόγνωρης γιατί αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα την νομισματική της σύνδεση, ανοίγοντας ένα μεγάλο πεδίο προβληματισμού για τις επιλογές που έγιναν μέχρι σήμερα, αλλά και για εκείνες πού από εδώ και μετά θα ακολουθηθούν.

Η ιδιαιτερότητα της δικής μας κρίσης, που συντίθεται σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο και σε συνθήκες κατοχικές, έχει τα  χαρακτηριστικά:

i.                   όχι μόνο μιας ανθρωπιστικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα,
ii.                 όχι μόνο της συνεχώς αυξανόμενης φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων,
iii.              όχι μόνο της αποσάθρωσης βασικών δομών (υγείας, παιδείας, και μεταφορικά, του όποιου δικαίου και πρόνοιας συγκρατούσε την πολιτεία μας),
iv.              όχι μόνο της πρωτόγνωρης ανεργίας που φτάνει τα μεταπολεμικά ποσοστά (30% του ενεργού πληθυσμού και 60% ανεργία στους νέους, που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό «όπως τότε», μη έχοντας ελπίδα κι όνειρο εδώ),
v.                 όχι μόνο της αποδυνάμωσης της όποιας πρωτογενούς παραγωγής είχε απομείνει,
vi.              όχι μόνο της διακοπής λειτουργίας  του 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας μας, που βύθισε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στο –27% ,
vii.            όχι μόνο του περιορισμού των δημοκρατικών κατακτήσεων και της μετατροπής τους σε αυταρχικές και αντιδημοκρατικές κυβερνητικές πράξεις και αποφάσεις,
viii.         όχι μόνο της μεταμόρφωσης της φορολογικής μεταχείρισης σε φορομπηχτική, προς όφελος μονόπλευρα των εμπλεκόμενων με την εξουσία, και με την διαφθορά πάντα παρούσα και αχαλίνωτη, αφού οι λίστες με τα κλεμμένα, αποκρυφθέντα, εξαχθέντα κέρδη ουδέποτε αποκαλύφθηκαν,
ix.              όχι μόνο της δημιουργίας ενός φαύλου κύκλου μεταξύ τραπεζών και νομισματικής κοινότητας που περιορίζει με διεστραμμένο τρόπο την πολιτική ικανότητα,


Αλλά, και   της επίθεσης σε δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο και συγκροτούσαν τις ατομικές και συλλογικές μας ελευθερίες, και της αποστέρησης από την δημοκρατία κάθε νοήματος, που μαζί με όλα τα προηγούμενα ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΠΙΑ


Έτσι, το περιεχόμενο τούτων των εκλογών έχει δυό αντιμαχόμενα σκέλη: Από την μια πλευρά  δίνεται η κατεύθυνση του βαθέματος της δημοκρατίας μας, και από την άλλη ζητείται η αναχρονιστική διατήρηση των γνωστών, συντηρητικών μηχανισμών του καθεστώτος.

ΕΜΕΙΣ, η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, είμαστε ο συνδυασμός που συγκροτείται από  πολίτες «με παρελθόν»:
-         πολίτες με δραστήρια κοινωνική παρουσία,
-         πολίτες φανερά ευαίσθητους στα θέματα που απασχολούν τις πόλεις μας,
-         πολίτες με κινηματική αγωγή, που έχουν κριθεί για το έγκυρο και έγκαιρο των πράξεών τους,
-         πολίτες που έχουν διακριθεί για την ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξή τους σε συλλογικότητες.

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για να αναδείξουμε τις κοινωνικές δυνάμεις της πόλης, ώστε να μετατρέψουμε τούτη την κρίση σε ευκαιρία βαθιάς αλλαγής, επειδή γνωρίζουμε (και δεν πιστεύουμε απλώς) την δύναμη που έχουν οι μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες συλλογικής αυτοοργάνωσης. Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε, ότι η αλληλεγγύη, οι συναντήσεις, οι συνεργασίες, οι συναναστροφές αποκτούν το νόημα που απαιτούν οι καιροί.

Οι μέχρι σήμερα ασκούντες  εξουσία, αποδείχθηκε, ότι δεν διέθεταν το στοιχειώδες, την αντίληψη δηλαδή, του όλου της πόλης μας. Δεν ανέδειξαν περιοχές ευαίσθητης κλίμακας (οικολογικής, αρχαιολογικής, βεβαρημένης περιβαλλοντικής  ισορροπίας), που θα μπορούσαν να ενεργήσουν θεραπευτικά στο σώμα της πόλης. Μιας πόλης που έχει πληρώσει ακριβά το τίμημα της ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας, μιας εν τέλει αρνητικής ανάπτυξης.
 Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η ρύπανση που κυριαρχεί στην περιοχή μας – απόρροια αυτής της αρνητικής ανάπτυξης – απαιτεί διαφορετική διαχείριση και έπρεπε και πρέπει να είναι σημείο αναφοράς και συνθήκη αναβάθμισης δια μέσου του επανασχεδιασμού  με τα καινούργια δεδομένα του 21ου αιώνα, με λύσεις και επιστημονικές εφαρμογές που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της πόλης. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι δρώντας τοπικά, αναφερόμαστε παγκόσμια.  Και το γκρέμισμα είναι πολεοδομική πράξη, ανάγκη ανάπτυξης (βλέπε Βερολίνο, Νέα Υόρκη).   


 Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την πλατιά κατανόηση – μετά το έργο και της «Επιτροπής Παραλίας» -  της σχέσης της Πόλης και της Θάλασσάς της, που οργανικά δεμένες, νοούμενες ως ολότητα, συγκροτούν την Ελευσίνα.

Είμαστε σίγουροι, πως ο Δήμος μας  μόνο, μπορεί να είναι εγγυητής και όχι, όπως μέχρι τώρα, παθητικός παρατηρητής, του αγώνα για τα ζητήματα του παραθαλάσσιου μετώπου και την απόδοση με εξορθολογισμένο τρόπο μεγάλου μέρους των ακτών μας στην πόλη, δηλαδή στους ανθρώπους της.
Οι αμφίβολης ποιότητας θεσμοί (Ταμεία, Οργανισμοί, Plan B κ.α., με διορισμένους αχυράνθρωπους, αναθρεμμένους με άγνοια των αναγκών της πόλης, στο τέλμα της διαπλοκής) δεν έχουν θέση στο μέλλον μας.  Μέχρι σήμερα το βασικό προσόν των διορισμένων για να διαχειριστούν θαλασσινά θέματα της πόλης, ήταν το να μην γνωρίζουν μπάνιο…και να έχουν άγνοια των μυστικών της ναυτοσύνης. Μπορεί να είναι υπερβολή, αλλά για σκεφτείτε τους τελευταίους διορισμένους. Λες κι η πόλη δεν είχε καπεταναίους και μηχανικούς τους πολεμικού και εμπορικού ναυτικού, δηλαδή κοινωνικά στελέχη με σπουδές (και σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού) και βιώματα-εμπειρίες παγκόσμιας δράσης.

Αυτό είναι το καθεστώς τους, που φεύγει και σπασμωδικά αντιδρά.

Για εμάς, ο καθοριστικότερος παράγοντας για τέτοια ζητήματα είναι ο τοπικός, δηλαδή η συγκρότηση με βάση την αυτοδιοικητική διαδικασία. Ο Δήμος μας θα πρέπει να είναι δια μέσου των αιρετών του ο μεγάλος μέτοχος, επικουρούμενος φυσικά και από άλλους παράγοντες (επιστήμονες, επαγγελματίες, λιμενικούς κ.α.). Για μας η επεξεργασία έχει το προβάδισμα απέναντι στα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Μιλώντας για αποτελέσματα, αξίζει να αναφερθεί και το επίτευγμα – μοναδικό στην Ελλάδα – της κινηματογραφικής Λέσχης, με τον θερινό κινηματογράφο, που λειτουργεί στην παραλία μας εδώ και 30 χρόνια. Ο θερινός κινηματογράφος – απόκτημα κατάληψης της τότε Αμερικανικής Βάσης ανέθρεψε γενιές θεατών νέων κάποτε, νεαρών τότε και νεολαίων σήμερα. Όμως το σημαντικό είναι, ότι λειτουργεί με βάση την αυτοδιαχείριση και αυτοδιάθεση, χωρίς αμοιβές,  με μόνο αντίτιμο το σκόρπισμα – προσφορά στην πόλη των ελεύθερων ωρών των μελών της Λέσχης, που δεν θέλησαν να «κεφαλαιοποιήσουν» την προσφορά τους αυτή ούτε και σε αυτοδιοικητικές ή άλλες εκλογές ή άλλες θέσεις. Ένα φαινόμενο αληθινά μοναδικό στην χώρα, που δείχνει τρόπο-ποιότητα-όραμα, που η τέχνη του κινηματογράφου εμπεριέχει. Ο πληροφορημένος, ο ενεργός θεατής είναι κοντά στο να είναι και ενεργός πολίτης. Και τέτοιους έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Μια νησίδα προσφοράς και ευαισθησίας στην παραλία μας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ λοιπόν, για να μπολιάσουμε τους νέους μας με «μικρόβια» καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω των υπηρεσιών του Δήμου και των πολιτιστικών του εκδηλώσεων, με φεστιβάλς αλλά και μικτά σχήματα, να δώσουμε σε αυτούς την διασύνδεση που χρειάζονται σε κεντρικό-εθνικό-διεθνές επίπεδο. Αυτό βέβαια απαιτεί γνώση, θέληση, τόλμη, αλλά πάνω απ όλα μεράκι και δοτικότητα, που θα πρέπει να έχουν οι διοικούντες-διευθύνοντες. Οι «τωρινοί» δεν διαθέτουν τέτοια, γιατί θέλουν και συντηρούν την εξάρτηση από την παραγοντική νοοτροπία – θέση τους. Θέλουν το αντάλλαγμα, την ψήφο, για να διατηρήσουν τον μισθό τους, την καρέκλα τους, την πελατεία τους. Αυτός είναι ο τρόπος τους: η αποξένωση από το ουσιώδες, από την ανιδιοτελή προσφορά, την κοινωνική μετοχή.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για να δουλέψουμε και να αναδείξουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας: 
-         Δεν θα παρακολουθούμε απαθείς, αμήχανοι, μοιραίοι, όπως οι κάνουν οι τωρινοί, τις δράσεις και αποφάσεις αντικοινωνικών δυνάμεων που με τον μανδύα των οικονομικών επιταγών λειτουργούν σε βάρος της κοινωνίας μας.
-         Δεν  θα είμαστε όπως οι άλλες δυνάμεις, που το περιεχόμενο της ενασχόλησής τους με τα κοινά εξαντλήθηκε στην  εξυπηρέτηση των πολιτικών διαφθοράς και  διαπλοκής και διαφθοράς, που «άνθισαν» στους σύγχρονους μεταπολιτευτικούς καιρούς.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ναυτικές τραγωδίες απελπισμένων ανθρώπων που δραπετεύουν από τις εστίες πολέμου και κοινωνικής εξαθλίωσης των πατρίδων τους, ανθρώπων που πνίγονται στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο, στην λεκάνη που αναπτύχθηκαν τόσοι αρχαίοι και νεώτεροι πολιτισμοί στην πορεία εξανθρωπισμού μας. Μπροστά στα μάτια μας.

ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ:

-         Δρώντας τοπικά, αναφερόμαστε παγκόσμια.
-         Να μην αφήσουμε να μας γυρίσουν πίσω.
-         Να μην μας πάρουν την ανθρωπιά μας.

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ: γα την πόλη, τη ζωή μας, το μέλλον μας, την θάλασσά μας, την θάλασσα μέσα μας, που θα ενώσει τις προσδοκίες και τους ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΟΙ.




Θανάσης Μίλησης υπ. δημοτικός σύμβουλος με την Ενεργή Συμπολιτεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου