Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Υπόθεση Στρίφι : Τα κοντά ποδάρια της Δημοτικής αρχής και τα ξένα κόλλυβα της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ελευσίνας


Τις τελευταίες μέρες οι πολίτες της Ελευσίνας έγιναν μάρτυρες μιας απίστευτης (ή μήπως συνήθους?) ιστορίας παράνομης χρήσης ευρωπαϊκών χρημάτων, ψεμάτων, παραπληροφόρησης και υπεκφυγών από πλευράς δημοτικής αρχής, (ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ) αλλά και ιδιοποίησης ξένων ενεργειών (καταγγελία κατοίκου Ελευσίνας) με απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης από πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου (έστω και με την πιθανή συναίνεση του καταγγέλοντος).
Αναφερόμαστε στo έργο «Αντιπλημμυρική προστασία – βελτιώσεις της ποιότητας ζωής στην περιοχή Στρίφι διαβίωσης Αθιγγάνων», που ανέθεσε και δήθεν εκτέλεσε ο Δήμος Ελευσίνας, συνολικού προϋπολογισμού 2.772.7000 Ευρώ, προερχόμενων από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) για συγχρηματότηση προγραμμάτων «για την κοινωνικοοικονομική ένταξη των Ρομά».




Με αυτόν λοιπόν τον τίτλο έργου ο Δήμος Ελευσίνας ζήτησε και έλαβε από το Υπουργείο Εσωτερικών (χωρίς έλεγχο ούτε από πλευράς Υπουργείου) το ως άνω ποσό, για να διαθέσει αυτό κατά 90% σε περιοχή εκτός διαβίωσης Αθιγγάνων, δηλαδή στην περιοχή Παράδεισος, για έργα στην οποία είχε ήδη εισπράξει από τους κατοίκους από εισφορές σε χρήμα για την ένταξη της περιοχής Παράδεισου στο σχέδιο της πόλης, το συνολικό ποσό του 1.653.923,84 Ευρώ.
Το έργο και η Τεχνική μελέτη αυτού, καθώς και ο τρόπος δημοπράτησης εγκρίθηκε με ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου (Νο170/27-5-2008) και στην συνέχεια ορίστηκε ως Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου η Διεύθυνση τεχνικών Υπηρεσιών και ως Προϊσταμένη αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο (όλο το Δημοτικό Συμβούλιο). Η σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη στις 10-12-2008 και μέσα σε 4 εργάσιμες ημέρες δηλαδή στις 16-12-2008 πιστοποιήθηκε εκτέλεση έργων αξίας 688.132 Ευρώ που αφορούσαν μεταξύ άλλων σε 4.800 μ3 εκσκαφών σε γαιώδες, ημιβραχώδες και βραχώδες έδαφος, επίχωση 2000μ2 ορυγμάτων και τοποθέτηση 800 μ. αγωγών!!!
Ακολούθησε η από 15-9-2012 καταγγελία του κατοίκου Ελευσίνας κ. Γεώργιου Στεφανάκη στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, βάσει της οποίας έγινε έλεγχος και συντάχθηκε η υπ αριθμόν 148/Α/2014 Έκθεση Επιθεώρησης-Ελέγχου του Δήμου Ελευσίνας, που κοινοποίησε ο ίδιος ο συμπολίτης μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση αυτή, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε, ότι ο Δήμος Ελευσίνας πήρε και διέθεσε το ποσό αυτό των 2.772.7000 Ευρώ με διαδικασίες αμφίβολης νομιμότητας και διαφάνειας, χωρίς πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο των εργασιών από πλευράς Δήμου, με παραδοχές υλοποίησης κατασκευών – πιστοποίησης εκτελεσμένων εργασιών έξω από κάθε λογική, με παντελή απουσία προγράμματος ποιότητας έργου, με κενά στην απόδοση λογαριασμών, χωρίς τελικό απολογισμό, με οριστική παραλαβή του έργου μετά από 1 χρόνο, αντί για 2 μήνες που προβλέπει ο νόμος, με απαλλαγή του εργολάβου από κάθε ευθύνη, ο οποίος δεν βρέθηκε για να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή ελέγχου, και … φυσικά με αμφίβολο ή κανένα έργο στο Στρίφι, για το οποίο όμως ο εκ των υπεύθυνων μεγάλων έργων δημοτικός σύμβουλος κ. Καμπάνης, δήλωσε ότι υλοποιήθηκε, εκτός από … 300 μέτρα, που δεν μπόρεσε να ελέγξει λόγω των απειλητικών διαθέσεων των τσιγγάνων (το γιατί τον απειλούσαν οι Αθίγγανοι την στιγμή που το έργο θα ήταν προς όφελός τους, μένει να διερευνηθεί).




Με την δημοσιοποίηση της Έκθεσης ελέγχου η μεν δημοτική αρχή προχώρησε σε δημόσια διαστρέβλωση του πορίσματος του ελέγχου, επιλέγοντας από την έκθεση αυτά τα αποσπάσματα που την βόλευαν, η δε «Πρώτη Πόλη» του κ. Τόλη σε ανακοίνωση που εξέδωσε εχθές 6/5/2014 κομπάζει, ότι αυτή, δηλαδή η δημοτική παράταξη «Πρώτη πόλη» υπέβαλε την σχετική καταγγελία, «ξεχνώντας» να αναφέρει τον κ. Στεφανάκη, και δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι «το 2012 καταγγείλαμε στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ένα έργο-φάντασμα στο Στρίφι, ύψους 2.772.700€.». 

Ποιος λέει ψέματα: Η «Πρώτη Πόλη», όταν δηλώνει ότι «εμείς καταγγείλαμε», ή οι Επιθεωρητές, που αναφέρουν ότι προέβησαν στον έλεγχο μετά τα αναφερόμενα στην από 15-9-2012 του κατοίκου Ελευσίνας κ. Γ. Στεφανάκη, ή μήπως ο ίδιος ο κ. Στεφανάκης? Συνεχίζει όμως ο κ. Τόλης στην ίδια ανακοίνωση, καταγγέλλοντας «για μια ακόμη φορά την απερχόμενη Δημοτική Αρχή του Γιώργου Τσουκαλά για την ανεπάρκειά της να κυβερνάει την πόλη με δικαιοσύνη και διαφάνεια…», ξεχνώντας και πάλι να αναλογιστεί τις ευθύνες του ίδιου για το έργο, αφού «Προϊσταμένη Αρχή» του έργου ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η «ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» - βάσει του πορίσματος του ελέγχου για το συγκεκριμένο έργο και των πραγματικών αποτελεσμάτων της άσκησης εξουσίας από τον Ενωτικό Συνδυασμό - δεν αμφιβάλλει για την ανεπάρκεια της δημοτικής Αρχής του Γιώργου Τσουκαλά, ούτε απορεί για την παντελή έλλειψη θάρρους του ίδιου και των συμβούλων του να ζητήσουν συγγνώμη, έστω, από τους δημότες, ή να προβούν σε αυτοκριτική, ή να αναλογιστούν, τί σημαίνει για τους ίδιους και την πόλη η αυθαίρετη χρήση ξένων κονδυλίων. Το ψέμα άλλωστε έχει κοντά ποδάρια.

Η «ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» θέτει στην κρίση των δημοτών την στάση και συμπεριφορά της συνολικής αντιπολίτευσης του Δήμου, την στιγμή που είχε δικαίωμα ελέγχου και παρέμβασης, στο έργο, όπως και σε πολλά άλλα, το οποίο ουδέποτε άσκησε στην πράξη. 
Για το συγκεκριμένο έργο – σκάνδαλο η Εισαγγελία θα ερευνήσει ποιες και για ποιους υπάρχουν ευθύνες. Για την «ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ», για κάθε σκεπτόμενο δημότη, το ερώτημα θα παραμείνει για τις ευθύνες όλων των δημοτικών συμβούλων από το 2008 μέχρι σήμερα, αφού όπως προκύπτει από την έκθεση ελέγχου, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ήξεραν ότι η Τεχνική μελέτη δεν αφορά έργα στο Στρίφι, αλλά στον Παράδεισο, αλλά παρ’ όλα αυτά την ενέκριναν, συναινώντας σε παρανομία και ουδέποτε χρησιμοποίησαν ως «Προϊσταμένη Αρχή» τα στοιχεία των πληρωμών, των παραλαβών, των πιστοποιήσεων των εργασιών ή/και του απολογισμού, προκειμένου να προβούν οι ίδιοι σε ενημέρωση των πολιτών και σε καταγγελία. 

Η πόλη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Η γονατισμένη απ’αυτές τις πολιτικές κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Η αυθαίρετη χρήση ξένων κονδυλίων δημιουργεί κατάλληλο περιβάλλον για την άνθιση της διαφθοράς.

Εμείς, η
ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, καλούμε τον λαό της πόλης μας, Ελευσίνας και Μαγούλας, να συστρατευτεί μαζί μας για την ανατροπή αυτής της νοσηρής κατάστασης.

Εμείς ΘΕΛΟΥΜΕ και ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε πράξη μια δημοτική διοίκηση με διαφάνεια, συμμετοχή, δημόσιο απολογισμό και έλεγχο όχι μόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και απ’ τους δημότες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου