Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Με αφορμή το video "Elefsina’s forbidden sea"



ELEFSINA'S FORBIDDEN SEA 720p from diomel on Vimeo.



Την ακτογραμμή της Ελευσίνας (από την μέση της οδού Δραγούμη έως και την θάλασσα) διαφεντεύει ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ),  γιατί έτσι το θέλησε η κεντρική εξουσία παραχωρώντας τις λιμενικές ζώνες όλων των πόλεων στους αντίστοιχους Οργανισμούς Λιμένων, αδιαφορώντας για την λειτουργία των ίδιων των πόλεων. Έτσι και στην Ελευσίνα, ο ΟΛΕ, μέσω διορισμένης διοίκησης παίρνει αποφάσεις όχι μόνο για αυτό καθεαυτό το αντικείμενο του Οργανισμού αλλά και για ένα σημαντικό παραλιακό κομμάτι της πόλης, που δεν αφορά τις εγκαταστάσεις και την λειτουργία τους ενάντια σε κάθε λογική.

Σε πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης του ΟΛΕ με την Ενεργή Συμπολιτεία ο πρόεδρος μας έλεγε για το πόσο πολύ νοιάζονται για την πόλη μας και ότι κάνουν κάθε προσπάθεια για να είναι καθαρή η ακτογραμμή. Ενώ το ΙΡΙΣ το οποίο κάηκε πριν σχεδόν ένα χρόνο το έχουν καθαρίσει.  Ας μιλήσει το οπτικοακουστικό υλικό καθώς η διαστρέβλωση της πραγματικότητας έχει και όρια.

Στην ίδια συνάντηση μας περίμενε γνωστός ιδιοκτήτης καφετέριας ο οποίος διεκδικεί να νοικιάσει τον ελεύθερο χώρο πρώην «ΦΟΝΙΑ»,  επιδεικνύοντας συμπεριφορά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και απειλητική. Άλλος ένας ελεύθερος χώρος – ο μοναδικός στην παραλία κινδυνεύει να καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα για να κερδίζουν κάποιοι άλλοι, εκτός των πολιτών.
Το εμπορικό λιμάνι έχει περάσει στο ΤΑΥΠΕΔ και κινδυνεύει αν ενδιαφερθεί κάποιος ιδιώτης να πουληθεί. Το όραμα για ένωση του αστικού ιστού και πάλι με την θάλασσα θα σβήσει.

Ο ΟΛΕ πρέπει να κρατήσει μόνο την διαχείριση του εμπορικού λιμανιού (το οποίο θα πρέπει να μεταφερθεί σε χωροθετημένη περιοχή βάση του τελευταίου ψηφισμένου ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο ορίζει τις χρήσεις γης)  και η υπόλοιπη ακτογραμμή να περάσει στον δήμο μας δηλαδή στους πολίτες αυτής της πόλης. Η Ελευσίνα να γίνει από παράκτια πόλη και πάλι παραλιακή.

Υπάρχει ένα γαϊτανάκι ευθυνών για οτιδήποτε γίνεται στον χώρο αυτό. Σκουπίδια, ατυχήματα με γυμνά καλώδια, γυμνά σίδερα κ.α. Ο δήμος παραπέμπει στον ΟΛΕ και ο ΟΛΕ στον δήμο. Ο δήμαρχος σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο είπε ότι κάνουν τα πάντα (είμαστε αχάριστοι) μέχρι που καθάρισαν κατά την διάρκεια τον Αισχυλείων (!!) ώστε να μην δυσφημιστεί η πόλη στους επισκέπτες της. Οι πολίτες αυτή της πόλης στο περιθώριο.

Καμία διεκδίκηση από την δημοτική αρχή αν και διαμηνύουν ότι ΘΑ διεκδικήσουν. Καμιά εναντίωση σε συμφέροντα ιδιωτών για αυτό και οι ιδιοκτήτες καταφέρθηκαν εναντίον των μελών και του επικεφαλής της Ενεργής Συμπολιτείας. Ο κ.Τόλης δεν εκφράζει γνώμη για αυτά, προτιμάει να είναι και αυτός αρεστός σε όλους πρεσβεύοντας το παλιό. Αμίλητος αντινομάρχης Αρκουδάρη κατά την επέκταση του διυλιστηρίου όπου η νομαρχία έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Έτσι πορεύτηκε, έτσι πορεύεται και μας υπόσχεται ότι έτσι θα πορευτεί.

Το video "Elefsinas forbidden sea" δημιουργήθηκε για να αποτυπώσει την κατάσταση του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας  καθώς η εικόνα πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. 

Υ.Σ Το video δημιουργήθηκε χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Denis

Μελετίου Διομήδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου