Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Επειδή ‘την Άνοιξη, αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις…’










H EΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, από την ίδρυση της ακόμα, έθεσε το θέμα του περιβάλλοντος, θεωρώντας το ως μείζονος σημασίας.   Ένα θέμα που είναι πια ζήτημα ζωής και θανάτου, όχι μόνον για  την πόλη μας,  μα και για  όλο το Θριάσιο Πεδίο.

Όσα έγιναν στον τόπο μας στις δεκαετίες του ’50, ’60, ’70 κλπ., είναι λίγο έως πολύ γνωστά σε όλους. Η περιοχή, από αγροτική και κτηνοτροφική, πρωτίστως, μετατράπηκε, με γοργούς και άναρχους ρυθμούς, σε βιομηχανική -με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Οι τελευταίες όμως «πράξεις» που έλαβαν χώρα στη δεκαετία του 2000-2010  ήταν αυτές που έθεσαν την ταφόπλακα και έθαψαν περιβαλλοντικά τον τόπο.

Ως ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ  ξεκαθαρίσαμε εξ αρχής ότι  θα μας βρει απέναντι κάθε ύπαρξη ή δημιουργία πελατειακής ή άλλης σχέσης που αφορά σε θέματα περιβαλλοντικά.  Θεωρούμε ότι το  Θριάσιο,  και ιδιαίτερα η Ελευσίνα, έχει βιαστεί περιβαλλοντικά καθ’όλη τη διάρκεια  του 20ου αιώνα και πως αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα πολιτικών άνευ ήθους  που εφαρμόστηκαν με γνώμονα το κέρδος μιας συγκεκριμένης κάστας  ανθρώπων,  η οποία δεν δίστασε να θυσιάσει ανθρώπινες ψυχές προκειμένου να πετύχει τους ανίερους στόχους της. Τους τοπικούς μεσάζοντες, δηλαδή τον συνδετικό κρίκο με τις βιομηχανίες και στην ουσία εκείνους που εξυπηρέτησαν αυτή την προσπάθεια, τους θεωρούμε κυρίως υπεύθυνους και άμεσα συνένοχους  σε ό,τι  σήμερα συμβαίνει στην πόλη μας.

Ακριβώς αυτό θα πρέπει να κατανοήσουν σήμερα οι πολίτες της Ελευσίνας.  Πως ό,τι έγινε, δεν συνέβη τυχαία!  Κάποιοι συνέβαλαν  σε αυτό!  Προσέφεραν  «γη και ύδωρ», όντας σε αυτοδιοικητικούς θώκους, -για να μιλάμε ευθέως και σταράτα!  Για πάρα πολλά χρόνια.

Δυστυχώς, κάποιοι από τους συμπολίτες μας που συμμετείχαν σε αυτό το τερατούργημα  για το δικό τους συμφέρον,  ζητούν ξανά «την προτίμηση» των συμπολιτών τους.   Αν μη τι άλλο, με αναίδεια. Φόρεσαν άλλο ρούχο και άλλαξαν, νομίζουν, και υπόσταση, αντί να σκύψουν από ντροπή το κεφάλι και να κάνουν την αυτοκριτική τους.  Το  ρούχο όμως είναι χάρτινο και στην πρώτη βροχή θα λιώσει! Είναι όλοι εκείνοι, οι οποίοι, ακολουθώντας άλλες πολιτικές, διαφορετικές από αυτές που σήμερα ευαγγελίζονται -και αφού υπέγραψαν την τελευταία θανατική καταδίκη της πόλης (μονάδα No. 32 flexicocker ΕΛΠΕ κ.α.), τώρα λένε ότι θέλουν να παλέψουν για να σώσουν την πόλη από την άναρχη βιομηχανοποίηση και να απαιτήσουν πυκνότερες μετρήσεις στις βιομηχανίες από ανεξάρτητη αρχή, να εφαρμοστεί η οδηγία SEVEZO ΙΙ, να σταματήσουν την επέκταση βιομηχανικών-αποθηκευτικών ζωνών, να διεκδικήσουν την παράκτια ζώνη για λογαριασμό των πολιτών και άλλα τέτοια που ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά!!  Αλλά, πρακτικά, μόνο το πικρό γέλιο των κατοίκων της πόλης  μπορεί να προκαλέσουν.

Η  πλούσια κινηματική δράση των υποψηφίων και μελών της ΕΝΕΡΓΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ και ιδιαίτερα του υποψήφιου δημάρχου Κώστα Βαμβακά, ήδη πριν τη δημιουργία της  και για πολλά χρόνια,  είναι η πιο τρανή  απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε τα του περιβάλλοντος.

Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ είναι  ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα αυτό και παράλληλα ξεκάθαρη στις θέσεις και απόψεις της σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον.  Το Θριάσιο είναι βιομηχανικά κορεσμένη περιοχή- είτε κάποιοι το θέλουν, είτε όχι.  Η θέσπιση μόνιμης ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ για τον συστηματικό έλεγχο των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στο  Θριάσιο, παραμένει το μέγα ζητούμενο.  Είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η Πολιτεία για τους εργαζόμενους και για τους κατοίκους της.  Για να μη γίνεται ο πολίτης παιχνιδάκι στα χέρια των βιομηχάνων ελπίζοντας σε μια θέση εργασίας και δίνοντας ως εχέγγυο την ίδια τη ζωή του.  Και για την ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ αυτό αποτελεί δέσμευση  και απόλυτης προτεραιότητας  διεκδίκηση.

Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ υποστηρίζει  την ανάγκη να συνεχιστεί ο έλεγχος τόσο των ρύπων όσο και του υδροφόρου ορίζοντα, με πύκνωση των σταθμών τόσο στα ανατολικά για την διαπίστωση της επίπτωσης των χώρων απόθεσης απορριμμάτων, όσο και στα δυτικά στην περιοχή ΠΥΡΚΑΛ-ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Μαγούλας και Μάνδρας.

Η μέρα της νέας επιλογής για το «τιμόνι» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πλησιάζει.  Και όλοι θα πρέπει να κριθούν από τα πεπραγμένα τους, πρωτίστως.

Τα όμορφα λόγια και οι φρούδες υποσχέσεις δεν πείθουν πια.  Οι πολίτες της Ελευσίνας άρχισαν να βλέπουν με άλλα μάτια, να σκέφτονται με καθαρό μυαλό και να αποφασίζουν θέτοντας επί τάπητος τα πραγματικά δεδομένα. Επομένως δεν θα επιτρέψουν στους «βιαστές» της Ελευσίνιας  γης να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.   Θα αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…. Δεδομένης μάλιστα της κρίσης θεσμών και αξιών, και καθώς όλοι μας βιώνουμε τα θλιβερά της αποτελέσματα, έχουν οι δημότες μας αντιληφθεί πλήρως ποιοί και με ποιο τρόπο συμμετείχαν σ’αυτό το «πανηγύρι». Και δεν θα επιτρέψουν να το συνεχίσουν και να το ολοκληρώσουν.

Στις  αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου θα τιμήσουν αυτούς που πραγματικά έχουν αποδείξει με την κινηματική   δράση τους  ότι νοιάζονται για την πόλη και τους ανθρώπους της.   Επειδή οι πολίτες  είναι η ψυχή της.  Και αυτή την ψυχή η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ θέλει να ενεργοποιήσει, να βγάλει προς τα έξω τη δυναμική της  και να την ξυπνήσει από τη νάρκη της.  Μια νάρκη που κρατάει χρόνια.  Για να πάρει την τύχη της στα ίδια της τα χέρια, χωρίς μεσάζοντες και ανίερες συμφωνίες κεκλεισμένων των θυρών! Έχουμε ηθική υποχρέωση, όχι προς εμάς μόνο, αλλά, κυρίως, προς τα  παιδιά μας. ΄Ο,τι τους παραδώσουμε, θα είναι η παρακαταθήκη τους.  Έτσι κι αλλιώς, το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και θα πρέπει να τους το μεταβιβάσουμε όπως αρμόζει.
Για να μπορέσουμε στο μέλλον να τα κοιτάξουμε στα μάτια χωρίς ντροπή…   Και  τελικά, επειδή ΄την Άνοιξη, αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις ΄…

Μαρία Γ. Λάσκου,  υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη δημοτική κίνηση   ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ  ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΜΑΓΟΥΛΑΣ
Υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Βαμβακάς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου