Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

παρέμβαση στην παρουσίαση της προμελέτης για τα παλαιά λατομεία Ελευσίνας στη θέση ¨ΒΛΥΧΑ¨


 
Εμείς συμφωνούμε με τον κ. Μπένο από το ΔΙΑΖΩΜΑ ότι για την πόλη πρέπει να υπάρχει όραμα και μάλιστα μεγάλο, σημαντικό.

Και το όραμά μας είναι αντάξιο της ιστορίας της και της θέσης που πρέπει να πάρει η πόλη μας ανάμεσα στις άλλες πόλεις με πολύ αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους. Και γι αυτό το σημαντικό και μεγάλο όραμα θα αγωνιστούμε.


Χωρίς καμία διάθεση αμφισβήτησης της δουλειάς των μελετητών αλλά και της αξίας τους, εμείς δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς με αυτήν την προκαταρκτική μελέτη ανάπλασης των παλιών λατομείων. Ιδιαίτερα σεβόμαστε τη δουλειά των μελετητών και εκτιμούμε την αγάπη που έχει για την Ελευσίνα η Βάνα η Ξένου, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα.

Γιατί δεν είμαστε ευτυχείς με τις προτάσεις;

Γιατί βγάζουν έξω από το κάδρο το βασικό ζήτημα της περιοχής αυτής, γιατί το αφήνουν χωρίς σχολιασμό, χωρίς καν την παραμικρή αναφορά.

Και το κεντρικό ζήτημα είναι αυτό που βάζει το μόλις προχθές δημοσιοποιημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής αλλά και το Γενικό Πολεοδομικό της Ελευσίνας από το 2005.

Δηλαδή ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΤΑΝ ΝΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ, ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ.

Θα μπορούσε κανείς με επιμέρους λύσεις που προτείνει η προμελέτη, πχ το θέατρο ή τα γλυπτά των Ωκεανίδων να συμφωνήσει, αλλά και με άλλα να διαφωνήσει όπως πχ γιατί να ανοιχθεί ένας νέος δρόμος βορειότερα του παραλιακού αφού ήδη υπάρχει ο δρόμος που το ΤΙΤΑΝ αρνείται να ελευθερώσει, ή ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο Δυτικό νεκροταφείο και όχι μόνο στο ταφικό μνημείο των Επτά επί Θήβας. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας, τα επί μέρους ζητήματα. Το κεντρικό θέμα είναι άλλο.

Είναι λογικό να λείπει αυτό το κεντρικό ζήτημα από την προμελέτη;

Βεβαίως, αφού ο Εργοδότης της είναι το ΤΙΤΑΝ και όχι ο Δήμος. Ο Δήμος είχε προ ετών αποφασίσει να αναθέσει τη μελέτη στο ΕΜΠ, η απόφαση αυτή δεν εγκρίθηκε και η Δημοτική Αρχή ζήτησε τη συνδρομή του ΤΙΤΑΝ. Και το ΤΙΤΑΝ παρήγγειλε και πλήρωσε μία προκαταρκτική μελέτη δίνοντας σαν κατευθύνσεις ό,τι το συμφέρει. Και αυτό που σε αυτή τη φάση το συμφέρει είναι να μη γίνεται καμία συζήτηση για τη μετεγκατάστασή του.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη σημερινή συζήτηση κάναμε ένα μεγάλο χρονικό άλμα μιλώντας για την ιστορία της πόλης μας και από το 1817 που ήταν η πρώτη έκδοση του βιβλίου των Dilettanti πεταχτήκαμε στο σήμερα του 2013.

Υπάρχουν όμως ενδιάμεσα σχεδόν 2 αιώνες και τους παραλείπουμε ενώ ξέρουμε ότι μετά τον Lenormant που ήταν εδώ το 1860, οι αρχαιολογικές ανασκαφές, της «εν Αθήναις  Αρχαιολογικής Εταιρείας» που ξεκίνησαν το 1880 και σταμάτησαν τη δεκαετία του ’60, οδηγούσαν είτε σε αιτήματα απαλλοτρίωσης του ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ, από τον Σκιά ακόμη το 1900, αλλά και σε διαπιστώσεις από τον Γ.Μυλωνά ή τον Δ.Πικιώνη ότι το ΤΙΤΑΝ, που ήρθε εδώ το 1905, έχει κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στον Αρχαιολογικό χώρο, με την εγκατάστασή του και τη λειτουργία του, πνίγοντας το μοναδικής αξίας Ιερό της Δήμητρας και την Ακρόπολη της Ελευσίνας. 

Πάνω από100 χρόνια λειτουργίας του ΤΙΤΑΝΑ έχουν συμβάλει στην Εθνική Οικονομία, στην απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων, αλλά έχουν παράξει και υπέρογκα κέρδη για τους ιδιοκτήτες καταστρέφοντας παράλληλα τον Αρχαιολογικό μας χώρο και την περιοχή.

Το ΤΙΤΑΝ έχει ανακοινώσει ότι το 2017 θα σταματήσει την οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία. Δεν αρκεί αυτό.

Ο χώρος μεταξύ Ιερού της Ελευσίνας και παλιών λατομείων πρέπει να δοθεί στην αρχαιολογική σκαπάνη και σε δημόσια χρήση. Να ανασκαφεί και η δυτική πλαγιά του λόφου, εκεί που ξέρουμε ότι ήταν η πόλη της Ελευσίνας. Να μεταφερθούν οι λιμενικές δραστηριότητες του ΤΙΤΑΝΑ στο νέο εμπορικό λιμάνι και να αποδοθούν οι ακτές στο λαό της Ελευσίνας. Και κάτω υπό αυτήν την προοπτική να δούμε το θέμα της ανάπλασης των παλιών λατομείων.

Έτσι κι αλλιώς η άδεια περιβαλλοντικών όρων για όλες τις λειτουργίες του ΤΙΤΑΝΑ λήγει τον Μάρτιο του 2017 και δεν πρέπει να δοθεί παράταση.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί το αργότερο το 2017 και το ΡΣΑ έχει ορίζοντα εφαρμογής ως το 2021. Άρα είναι πολύ επίκαιρο το ζήτημα δεν πρέπει να πάει στις καλένδες.

Οι χορηγίες του ΤΙΤΑΝΑ για σύνταξη μελετών ή και για τον ηλεκτροφωτισμό του Αρχαιολογικού χώρου δεν είναι αντισταθμιστικά ουσίας. Η μεγαλύτερη προσφορά του στην πόλη μας θα είναι να μετεγκατασταθεί.

Και καλούμε τη Δημοτική αρχή να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο, για να αποφασίσει σχετικά και να ανατρέψει τις τόσο λαθεμένες αποφάσεις που πρόσφατα πήρε για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ελευσίνας και Μαγούλας και που επιβαρύνουν ανεπίτρεπτα τον Δήμο μας.

Εμείς θα αγωνιστούμε γι αυτά τα θέματα, έχοντας πολύ συγκεκριμένες θέσεις και για το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου και για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής,  επικεφαλής ενός πραγματικού κινήματος πολιτών, που θα θελήσει να επιβάλει τις αρμόζουσες λύσεις στα προβλήματα της πόλης.

Ηλίας Μοναχολιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου