Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η υπέροχη υπεροχή της πραγματικότητας…


  
Είναι ξεκάθαρο ότι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της περιοχής μας βάλλεται από τις κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες δεν υπολογίζουν την ποιότητα ζωής του πολίτη, καθώς προτεραιότητα αποτελεί η οικονομική αφαίμαξη του.

   Η αυτοδιοίκηση κατακερματίζεται, οι υπηρεσίες περνάνε σε αμφιβόλου ικανότητας  οργανισμούς, όπως οι πρόσφατα εμφανιζόμενοι αστικοί συνεταιρισμοί ( Κοιν.Σ.Επ ) και όπως η κεντρική, έτσι και η τοπική διοίκηση απαξιώνεται, με μοιραίο αποτέλεσμα την απομόνωση μεγάλου μέρους των κατοίκων στις όποιες υπηρεσίες. Εξάλλου οι επιχειρήσεις αυτές αμφισβητούνται τόσο για την ποιότητα τους, όσο και την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές των ευπαθών οικονομικά αλλά και κοινωνικά ομάδων.

   Εδώ όμως μπαίνουν και ορισμένα βασικά ερωτήματα. Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες των κατοίκων της Ελευσίνας και της Μαγούλας σε ότι αφορά στο μέλλον τους σε αυτή την περιοχή;  Πως θα καθοριστούν οι ανάγκες των πολιτών, και με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν;

   Υπάρχει λοιπόν η άποψη που θέλει την αντίσταση στην λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών, έτσι ώστε να προστατευτούν όσοι κινδυνεύουν να εισέλθουν στην απόλυτη φτωχοποίηση, ενώ υπάρχει και η αντίληψη που θέλει την άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, που αφορά είναι η αλήθεια κάποιες λίγες εκατοντάδες οικογένειες στην περιοχή μας.

   Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζονται άμεσες δράσεις ώστε η τοπική κοινωνία μέσα από την αλληλεγγύη, την συμπαράσταση ηθική και υλική να αλληλοβοηθηθεί. Και εδώ μπαίνει ο ρόλος αυτής της δημοτικής κίνησης, η οποία θα επιλέξει τις σωστές προτεραιότητες.

   Μήπως οι προτεραιότητες αυτές απαιτείται να είναι η εξασφάλιση της στέγασης, της παροχής ρεύματος, της τροφής και όλων των αγαθών, σε ΟΛΕΣ τις οικογένειες των δύο πόλεων;

   Μοναδική μας σκέψη είναι οι στοχευόμενοι συμπολίτες μας και η πάσα θυσία προστασία τους. Aυτή η πανανθρώπινη επιλογή συνιστά μια εσωτερική διαδικασία, και αυτή η επιλογή ίσως μας φέρει αντιμέτωπους εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό, και με ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, το οποίο δεν είναι ώριμο στην ιδέα ότι το καλοκαίρι του 2014 οι σπουδαίοι και σημαντικότατοι πράγματι εορτασμοί των Αισχυλείων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κάτω υπό ειδικές συνθήκες.

   Συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν την εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου δυστυχώς με ότι συμπεριλαμβάνει στις ημέρες μας αυτό, και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, φυσικά και την πολιτιστική διαπαιδαγώγηση όλων μας.

   O πολιτισμός όμως δεν είναι μόνο μια συναυλία, μια εικαστική έκθεση, μια θεατρική παράσταση. Πολιτισμός πρωτίστως είναι το ενδιαφέρον για τον γείτονα σου, τον συνάδελφο σου, τον συγγενή σου. Πολιτισμός είναι η ΑΝΘΡΩΠΙΑ…

   Στόχος της νέας δημοτικής αρχής δεν πρέπει να γίνει η διαχείριση της τοπικής εξουσίας ,αλλά η πρόταση για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής, η κατάκτηση της ικανοποίησης όλων μας ότι οι συμπολίτες μας έστω και μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες θα νιώθουν σιγουριά, ασφάλεια, με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

   Και τελικά οι κάτοικοι των περιοχών μας θα αποφασίσουν για το μέλλον τους. Κανείς άλλος. Και φυσικά καμία δημοτική κίνηση, καμία ανάληψη της δημοτικής αρχής, δεν θα έχει νόημα αν δεν προστατευτούν όσοι έχουν ανάγκη.

   Αλλά μην λησμονούμε ότι στην ζωή μας η υπέροχη υπεροχή της πραγματικότητας μας ξεπερνά αλλά ταυτόχρονα μας υποδεικνύει πάντα το σωστό…

 

Καλέσης Κωνσταντίνος.

k.kalesis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου