Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

Κείμενο Oμιλίας του Θανάση Μίληση  
(Ανοικτή Συγκέντρωση ΕΝΕΡΓΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΜΑΓΟΥΛΑΣ στην Ελευσίνα Αυλή του Β΄ΚΑΠΗ  (Ιάκχου & Μιαούλη) στις 2/5/2014 & Γειτονιά των Ποντίων στις 5/5/2014) 




Προσπαθώντας να γράψω  την αρχή του «λόγου μου» για απόψε σταμάτησα στη προσφώνησή σας, χωρίς να θέλω να πρωτοτυπήσω και να εντυπωσιάσω  όπως επιδιώκουν οι μαθημένοι – εκπαιδευμένοι πολιτικάντηδες, που θρέφονται και αυτοί από τα ίδια τρόφιμα της κοινωνίας μας. 

Αυτό βέβαια που μας διαφοροποιεί είναι το άυλο μέρος μας, αυτού που βασίζεται ή καλύτερα συντίθεται από τα υλικά της παιδείας – εκπαίδευσης, της ανθρωπιάς μας, της συναίσθησης του κοινωνικού μας ρόλου. Αυτού του ρόλου που μας ξεχωρίζει από τα ζώα και τις αγέλες τους, που άγονται και φέρονται κατά τον προπορεύοντα, που τάχα τους εξασφαλίζει  την τροφή.


Σ΄αυτές τις περιπτώσεις μπερδεύονται γλυκά ή και άγρια και  πολλοί συνάνθρωποι μας, βαδίζοντας άκριτα και σαν κοπάδια. Ναι , σαν κοπάδια, βαδίζουν αυτοί που στοιχίζονται χάριν άγνοιας , χάριν ευκολίας, χάριν ανοησίας, χάριν τάχα ατομικού συμφέροντος και παραχωρούν. 

Παραχωρούν, το σημαντικότερο των  κοινωνικών μας κατακτήσεων, τη ψήφο, δηλαδή την εκλογή να διαλέξουν τους ικανότερους, τους γνωρίζοντες, τους /τις  τιμιότερους., εκείνους που δοκιμάστηκαν και κείνους που δοκιμάζονται με κάθε μικρό, ή μεγάλο θέμα της ζωής.

Λοιπόν, σ΄αυτό που ασφαλέστερα καταλήγουν όλα τα προηγούμενα είναι η αλήθεια, αυτό το μέρος του λόγου που δεν βασίζεται στη λήθη – λησμονιά αλλά βασίζεται στη θύμηση - γνώση. Αναφερόμαστε σ΄αυτά που αισθανόμαστε και πιστεύουμε από κοινού. Υπάρχει ακόμα και η επιστημονική αλήθεια που συνεχώς κάνει νέες ανακαλύψεις και έτσι αυτή (η αλήθεια) αναπροσαρμόζεται ή και επεκτείνεται, συγκρατώντας και διευρύνοντας τα όρια μας.

Ισως ρωτήσετε ή αναρωτηθείτε : Τι σχέση μπορεί να έχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές που σε λίγες μέρες συμμετέχουμε εσείς ως  εκλέγοντες και εμείς ως εκλεγμένοι για να διαχειριστούμε ζητήματα της πόλης μας για κοινό όφελος.

Είναι νομίζω προφανείς οι λόγοι που συγκροτούν τη διαφορετικότητα μας από τους άλλους συνδυασμούς που ως αντίπαλοι συγκροτούμε τη διαδικασία του εκλογικού γεγονότος του 2014.

Οι σε λίγες ημέρες αυτοδιοικητικές εκλογές Δημοτικές - Περιφερειακές και στις Ευρωεκλογές γίνονται σε συνθήκες που μοιάζουν ή είναι κατοχικές, όπως προηγούμενες γενιές μας περίγραψαν. Εδώ  που η ανθρωπιστική κρίση έχει γενικευμένο χαρακτήρα και τα τραύματα της πάνω στο κοινωνικό μας σώμα είναι πιο φανερά από ποτέ. 

Η ανεργία , τα συσσίτια , η φυγή των νέων στο εξωτερικό, το κλείσιμο κατά μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κορμού και της ελπίδας της οικονομίας μας το θάμπωμα του ονείρου, τα αδιέξοδα , οι αυτοκτονίες και στη πόλη μας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα  συνθέτουν ένα πεδίο που όμοιό του δεν έχουν γνωρίσει οι γενιές μας στου σύγχρονους καιρούς. 

Η αυτοδιοικητική  εξουσία που είναι η κατάκτηση η πλησιέστερη στις αλήθειες μας (που λέγαμε) νοηματοδοτείται  πια διαφορετικά, με βάση τις ανάγκες, έρχεται  δημοκρατικά να καλύψει, να διαχειριστεί , να συμπαρασταθεί και επιτακτικά να αποφασίσει.

Τα  κοινωνικά δεδομένα των καιρών μας είναι :  γενική ανεργία 30% του ενεργού πληθυσμού μας , ανεργία των νέων 30% του ενεργού πληθυσμού μας, ανεργία των νέων έως  40 ετών στο 60% και πτώση κατά 27% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος δηλαδή   ότι συνολικά παράγεται στη χώρα. 
Ολα αυτά δεν μας  επιτρέπουν  να είμαστε απαθείς και υποκριτικά να  υποδυόμαστε  τους «εν – τάξει» ,  Ο χρόνος   ΑΠΑΙΤΕΙ .

Ενας βασικός όσο και επίκαιρος ακόμα διαχωρισμός της φυσιογνωμίας του καθενός μας, των συνδυασμών εννοώ, είναι η στάση μας έναντι των αποφάσεων του  μνημονιακού περιβάλλοντος  που μας έχει επιβληθεί  , νομιμοποιώντας το με αποφάσεις καθαρά αντισυνταγματικές τραυματίζοντας δημοκρατικές  κατακτήσεις της κοινωνίας μας. 

Εμείς , είμαστε εδώ με σκοπό  να αντιμετωπίσουμε τα  μεγάλα ζητήματα της πόλης  δηλαδή   των ανθρώπων της που τούτη την περίοδο τα αδιέξοδα παρουσιάζουν  έξαρση λόγω της ακαμψίας που η κεντρική εξουσία επιβάλλει. 

Το περιεχόμενο αυτών  των εκλογών έχει έντονα  αντιπαρατιθέμενα χαρακτηριστικά. Απο τη μια πλευρά   προς την δημοκρατικοποίηση, του βαθέματος της δημοκρατίας μας και από άλλη πλευρά  την αναχρονιστική διατήρηση των  συντηρητικών μηχανισμών του  καθεστώτος.

Είμαστε ένα Συνδυασμός που συγκροτείται από πολλές και διαφορετικές συλλογικότητες, πολιτικούς σχηματισμούς,  οικολογικές οργανώσεις,  αλληλέγγυους των καιρών μας, κινηματικά αναθρεμμένους πολίτες, που σκοπό έχει , ο Συνδυασμός μας να αναδείξει τις κοινωνικές δυνάμεις της πόλης εκείνες  ώστε να μετατρέψουμε τούτη την κρίση σε ευκαιρία βαθιάς αλλαγής,  γιατί πιστεύουμε στη δύναμη που έχουν οι μικρές  και  μεγάλες πρωτοβουλίες συλλογικής αυτοοργάνωσης.

Με  τρόπο   που δεν θα παρακολουθούμε απαθείς και αμήχανοι – όπως κάνουν οι τωρινοί – τις δράσεις και αποφάσεις αντικοινωνικών δυνάμεων , ουσιαστικά αντιδημοκρατικών, που με τον μανδύα των  οικονομικών δυνάμεων λειτουργούν εις βάρος της  κοινωνίας μας.

Εδώ θέλω  να αναφέρω  ότι με τη φυσική απουσία του ηγέτη των  τωρινών διοικούντων, έχουν εκφυλιστεί σε  μηχανισμό παραγοντοποίησης – (καρεκλολατρείας). 

Δεν θα είμαστε όπως  άλλες δυνάμεις που το περιεχόμενο της ενασχόλησής  με τα κοινά, εξαντλείται στην  εξυπηρέτηση των  πολιτικών διαπλοκής και διαφθοράς που επικράτησαν και υπάρχουν  ακόμα στους σύγχρονους μεταπολιτευτικούς καιρούς.

Τέλος  είναι και εκείνοι που ο σκοπός της εμπλοκής τους στα κοινά είναι τόσο ανώριμος που η συμφεροντολογική μονοδιάστατη συμμετοχή τους στην κοινωνία, αναφέρεται με ωραιοπαθητικό τρόπο, στους καθρέπτες τους, εγωιστικής καθαρά σημασίας περιπλεγμένης με μεγάλη δόση άγνοιας. Όχημα τους, οι εξυπηρετήσεις δια μέσου μηχανισμών της κεντρικής εξουσίας – μικροεξυπηρετήσεων δηλαδή – καλό δείγμα ατομοκεντρικής λειτουργίας και βαθιάς  αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Λοιπόν είμαστε εδώ μαζί σας όπως πάντα, μεγαλύτεροι και νεώτεροι με κοινό χαρακτηριστικό την αυτοδιάθεση για να αναμετρηθούμε με τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Μιάς πόλης ανθρώπων  - πολιτών που έχει δώσει  μεγάλο  τίμημα  στην υπόθεση της ανάπτυξης της χώρας ολόκληρης.

Πραγματικά το σώμα  της πόλης μας (ΑΕΡΑΣ , ΓΗ, ΘΑΛΑΣΣΑ) ,  τραυματισμένο ζητάει – απαιτεί εξορθολογισμένο τρόπο διοίκησης και διαχείρισης, τολμηρό και ανεξάρτητο από μηχανισμούς που δεν βοηθούν τους πολίτες στην κατεύθυνση μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Εδώ θα ήθελα   να αναφέρω   προς διάφορες  κατευθύνσεις, οργανισμούς που δρουν «νόμιμα» στη πόλη όπως  ΟΛΕ , ΟΑΕΔ και άλλους αναπτυξιακούς  δήθεν χαρακτήρα πως   : … 
 « ότι για αυτούς είναι οικόπεδο , για μας είναι πατρίδα »   Η πόλη μας !!

Γνωρίζοντας ότι δρώντας Τοπικά , αναφερόμαστε Παγκόσμια …. Καλούς Αγώνες !

Είμαστε  μέτοχοι ενός πολιτισμού που με την έννοια Θείο τιμάει τον ξένο, τον άγνωστο, τον περιπλανώμενο καθόλου φοβικά τον αναφέρει με τη μεγαλύτερη τιμή. 

Εδώ σ΄αυτή τη γειτονιά της πόλης μας είναι τόσο φανερά  όλα αυτά  που οι άνθρωποι της φορτίζουν ιδιαίτερα την αρμονική συνύπαρξή μας με κυρίαρχη έννοια την αδελφοσύνη , εδώ σε αυτή τη γωνιά της πόλης είμαστε τυχεροί με εκείνον που ήρθε ως εξοριζόμενος και κοινώνησε , μετατρέποντας το άγονο σε γόνιμο, δείχνοντας και με το παράδειγμα του τρόπο – ποιότητα  συμμετοχής παρουσίας στη κοινωνίας μας, αλλά και στη πολιτείας μας.  Τον παπά Γιώργη Πυρουνάκη εννοώ ! 

Κυρίες, Κύριοι / Φίλες, Φίλοι /  Αγαπητές, Αγαπητοί 

Θείες για τα αγόρια και Θείοι για τα κορίτσια 

Συμπολίτισσες, Συμπολίτες / Ελευσίνιες, Ελευσίνιοι , 

λέξεις που δεν είναι  ΚΕΝΕΣ   περιεχομένου

Με αυτές ήθελα να ξεκινήσω  την αποψινή μου ομιλία – προσφώνησή σας ! 

ΚΑΛΟΥΣ  ΑΓΩΝΕΣ 

Θανάσης Μίλησης  
Σκηνοθέτης 
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική κίνηση ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ  ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΜΑΓΟΥΛΑΣ
Υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Βαμβακάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου