Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΠΟΛΗ





Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης μας είναι ο αποκλεισμός της απ’ τη θάλασσα. Και ένα απ’ τα μεγαλύτερα οράματα είναι να γίνει η ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΠΟΛΗ.

Το όραμα αυτό τα ξεκινήσαμε εμείς, η Επιτροπή Παραλίας, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

 Έγινε όραμα και απαίτηση της πόλης.


Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ σήμερα αγωνίζεται το όραμα αυτό να γίνει πραγματικότητα. Δεν μένουμε στα λόγια και στις ανακοινώσεις, στα άσφαιρα πυρά. Εμείς προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε, συγκρουόμαστε με κατεστημένα συμφέροντα, ψάχνουμε νέους δρόμους, συζητάμε, διαπραγματευόμαστε, δημιουργούμε νέα δεδομένα. Ο αγώνας είναι συνεχής και επίπονος. Έχουμε συνεχείς συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων με την Διοίκηση του ΟΛΕ.

Δε θα σταματήσουμε μέχρι να ενωθεί η πόλη με την παραλία. Ένας δρόμος που οδηγεί στην ανάκτηση του παραλιακού μετώπου είναι αυτός που ακολούθησε η Πάτρα. Γιατί υπάρχει δρόμος! Αρκεί να αποφασίσουμε να τον ακολουθήσουμε. Την παρακάτω επιστολή καταθέσαμε στο Δήμο Ελευσίνα και στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) και ζητούμε να ακολουθήσουμε και εδώ την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Πάτρα μεταξύ Δήμου Πατρέων και Οργανισμού Λιμένα Πάτρας (ΟΛΠα).

Εμείς, η δημοτική κίνηση ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αγωνιστούμε, να ακολουθήσουμε τέτοιους ή άλλους δρόμους μέχρι να γίνει Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΠΟΛΗ!!!


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΕ :




ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ»

 

 

Προς

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ

 

ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ

 

 

                                                                                  Ελευσίνα / / 2014

 

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΓΗΠΕΔΩΝ, ΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΟΛΕ.

 

Κύριοι,

 

Σε συνέχεια της συνάντησης μεταξύ μελών της Δημοτικής μας παράταξης και του ΔΣ του ΟΛΕ, που έλαβε χώρα την 27/3/2014, καθώς και της συζήτησης-διάσκεψης  για το παραλιακό μέτωπο που έγινε  στο Δημοτικό Κατάστημα την 21/3/2014, με συμμετοχή φορέων της πόλης, θέτουμε υπόψη σας τις ακόλουθες διαπιστώσεις και προτάσεις μας:

 

1.     Αποτελεί κοινή επιθυμία, αίτημα και διαχρονική διεκδίκηση όλης της Ελευσινιακής κοινωνίας η ελεύθερη πρόσβαση προς το παραλιακό μέτωπο, ο εξορθολογισμός  των χρήσεων της παράκτιας ζώνης (που δεν εμπίπτει στην ζώνη λιμενικών εγκαταστάσεων) με την  διασφάλιση της αξιοποίησης και ανάπτυξης του παράλιου μετώπου – χερσαίας ζώνης για τουριστικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

2.     Η υφιστάμενη κατάσταση στα χερσαία και παραθαλάσσια τμήματα δικαιοδοσίας του ΟΛΕ μπροστά από το αστικό θαλάσσιο μέτωπο, κάθε άλλο παρά ικανοποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού διαπιστώνεται:

-        είτε εικόνα εγκατάλειψης (τμήμα πρώην καφετέριας «ΙΡΙΣ»),

-        είτε υπερεκμετάλλευση χώρων με τραπεζοκαθίσματα, (κατάληψη πεζοδρομίων, πάρκου Ελευθερίας, προσωρινές ιδιωτικές κατασκευές σε κοινόχρηστους που τείνουν να μονιμοποιηθούν κ.α.),   συνοδευόμενη με ηχητική ρύπανση,

-        είτε αμφισβητούμενης αισθητικής και σκοπιμότητας άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (παγοδρόμιο, λούνα πάρκ),

ενώ ταυτόχρονα παραμένουν άλυτα τα ζητήματα της καθαριότητας, συντήρησης και ανάδειξης χώρων και τοπίου γενικά.

3.     Ορισμένες λιμενικές εγκαταστάσεις όπως ο λιμενοβραχίονας της Αμερικάνικης βάσης  έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, ενώ άλλες, όπως η  προβλήτα του ΚΡΟΝΟΥ, της ΣΙΝΤΡΑ χρησιμοποιήθηκαν για δραστηριότητες επιβαρυντικές για την υγεία των κατοίκων και την λειτουργία του οικιστικού ιστού (εκφόρτωση-μεταφορά σκουπιδιών, επικίνδυνων υλικών). 

4.     Ταυτόχρονα, η επικείμενη υλοποίηση της πολεοδομικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής για την περιοχή του Ελαιουργείου – χώρου ανάπτυξης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια των Αισχυλείων, αλλά και η μελλοντική δέσμευση κατασκευής νέου αρχαιολογικού μουσείου και δημιουργίας  πρόσβασης προς και από  τον αρχαιολογικό  χώρο, επιβάλλει  την λήψη άμεσων μέτρων και την εξεύρεση λύσεων, σ ότι αφορά ειδικά το παράκτιο μέτωπο, προς όφελος του συνόλου της Ελευσινιακής κοινωνίας.

 

Δεδομένων αυτών και επειδή:

 

- Σύμφωνα με την δήλωση του Προέδρου του ΟΛΕ, ο Οργανισμός  σκοπεύει να προβεί σε αναπλάσεις και να καταρτίσει MASTER PLAN,

 

- Σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του, το σχέδιο ανάπτυξης λιμένα Ελευσίνας  και το καταστατικό του, ο ΟΛΕ στοχεύει «μέσα από συνεργασίες με Καλλικρατικούς Δήμους και άλλους  φορείς να συμβάλλει στην αξιοποίηση όλης  της ακτογραμμής…, να έχει εποικοδομητική συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.., να προβεί σε κατασκευή νέου λιμένα τοποθετημένου εκτός της πόλης της Ελευσίνας… και… να προβεί σε ενέργειες για την ανάδειξη του τουρισμού»,

 

- Μεγάλο μέρος της χερσαίας ζώνης δικαιοδοσίας του ΟΛΕ βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό και στο αστικό θαλάσσιο μέτωπο, δηλαδή σε χώρους που δεν δύνανται  να αξιοποιηθούν για λιμενικές δραστηριότητες,

- Ο αιγιαλός και η παραλία εξακολουθούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους να είναι κοινόχρηστα πράγματα εκτός συναλλαγής, που ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο οφείλει να τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται, συνέπεια δε του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, είναι τόσο η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών προς τις ζώνες αυτές και η ακώλυτη χρήση τους, όσο  και η απαγόρευση της αποκλειστικής χρήσης τους μόνο από περιορισμένο αριθμό πολιτών, στην οποία οδηγούμεθα αν οι χώροι αυτοί  παραχωρηθούν σε ιδιώτες (άρα για την χρήση τους θα πρέπει να καταβάλλεται αντίτιμο), .

- Η οποιαδήποτε προσωρινή έστω παραχώρηση σε ιδιώτες προς άσκηση εμπορικής δραστηριότητας παράκτιων χώρων δεν διασφαλίζει τη διατήρηση αυτών των παραχωρούμενων χώρων ως κοινοχρήστων, η οποιαδήποτε δε ικανοποίηση οικονομικού δικαιώματος τόσο των καταστηματαρχών, όσο και του ΟΛΕ υπό τις  συνθήκες της εγκλωβισμένης σε κλοιό βαριάς βιομηχανικής δραστηριότητας πόλης,  αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος,

 

- Έχει υπάρξει προηγούμενο παραχώρησης (έστω και προσωρινής) σε Δήμο του αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης τμημάτων χερσαίας λιμενικής ζώνης δικαιοδοσίας Οργανισμού Λιμένος (βλ. σύμβαση προσωρινής παραχώρησης έτους 2012 μεταξύ Οργανισμού Λιμένος Πατρών ΑΕ και Δήμου Πατρέων σε εκτέλεση της υπ αρ. 485/20-12-2001 εντολής του κ. Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης   και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και των εντολών και αποφάσεων του τότε Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης   κ. Θεοδώρου Πάγκαλου, όπως αυτές περιγράφονται στο προοίμιο του από 30/10/2010 υπογραφέντος κοινού πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πατρέων και του ΟΛΠΑ ΑΕ και σε εκτέλεση του ανωτέρω πρωτοκόλλου, σε συνδυασμό με την υπ΄αριθμ 67/2011 απόφαση του ΔΣ  του ΟΛΠΑ ΑΕ και τις αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων.).

 

ΚΑΛΟΥΜΕ:

 

1)     Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ:

-        Να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το Master Plan που ετοιμάζει, και να μην προβεί σε υλοποίηση κανενός σχεδίου χωρίς την έγκριση της τοπικής κοινωνίας,

-        Να συναινέσει στην παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης στον Δήμο Ελευσίνας της χερσαίας και παράλιας ζώνης δικαιοδοσίας του που ορίζεται κατ ελάχιστον ως προς την χερσαία ζώνη από τα τετράγωνα κάτω από την οδό Δραγούμη και μεταξύ Κοντούλη και Νικολαϊδου, και ως προς την παράκτια ζώνη  από την προβλήτα του ΚΡΟΝΟΥ μέχρι την είσοδο της βιομηχανίας ΤΙΤΑΝ

-        Να διακόψει κάθε λιμενική δραστηριότητα στις προβλήτες της πρώην Αμερικάνικης Βάσης και ΣΙΝΤΡΑ

-        Να εξετάσει την δυνατότητα μεταφοράς της δραστηριότητας του κεντρικού λιμένα στον Σκαραμαγκά.

 

2)     Τον Δήμο Ελευσίνας:

-        Να συγκαλέσει άμεσα δημοτικό Συμβούλιο,  καλώντας και τους φορείς της πόλης, προκειμένου να ληφθεί απόφαση υποβολής τεκμηριωμένου αιτήματος προς το Υπουργείο Οικονομικών και Ναυτιλίας  για την  παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης της ως άνω χερσαίας και παράκτιας ζώνης στον Δήμο Ελευσίνας για κοινωφελείς, τουριστικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

 

 

Για την «Ενεργή Συμπολιτεία»

 

Κ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου