Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΑΡΧΕΣ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ


 
1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ                         
 
Η Δημοτική κίνηση «Ενεργή Συμπολιτεία» είναι γέννημα πολιτών που αγωνιούν για το μέλλον της πόλης και της πατρίδας μας. Η κίνηση αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία μελών του τοπικού Σύριζα, μελών των κινημάτων της πόλης (Δίκτυο Αλληλεγγύης «Υπάρχει άλλος δρόμος», «Θριάσιο SOS», «Επιτροπή Παραλίας» κ.α.),  και μεμονωμένων πολιτών, προερχόμενων από ευρύ πολιτικό φάσμα, με το σκεπτικό να αποτελέσει την αφετηρία για την συσπείρωση όλων όσων συμφωνούν, ότι η πολιτική του Δήμου μας πρέπει να αλλάξει προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.  

Η Κίνηση είναι αυτόνομη, με την πολιτική και τις δράσεις  της  να καθορίζονται  μέσα και από τις  συνελεύσεις εκ των προτέρων και όχι εν είδει απολογισμού ή μόνο προεκλογικά. Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε αυτήν την αρχή και στη συνέχεια, από  οποιαδήποτε θέση μας αναδείξει το εκλογικό σώμα. 
 
 
 
Η Ενεργή  Συμπολιτεία μέσα από πρωτόγνωρες διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας  ανοιχτά, δημόσια, χωρίς υπόγειες διαδρομές και «διαπραγματεύσεις», χωρίς παραγοντισμούς και μεθοδεύσεις, με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της συλλογικότητάς μας αλλά και συνολικά των ενεργών πολιτών, εξέλεξε ως επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο τον Κώστα Βαμβακά, που εκφράζει την  βούληση της συνέλευσης, καταργώντας έτσι στην πράξη το δημαρχοκεντρικό μοντέλο αυτοδιοίκησης.
 
Η Ενεργή Συμπολιτεία επιδιώκει να δώσει ριζοσπαστικές λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν στις πόλεις μας, καθιστώντας τον δημότη γνώστη, συνδιαχειριστή, αλλά και συνυπεύθυνο των αποφάσεων.
Πιστεύουμε, ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αποφασίζουν με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη για τα ζητήματα που τους αφορούν, να συμμετέχουν στον έλεγχο της δημοτικής αρχής και να απαιτούν λογοδοσία των ασκούντων την διοίκηση του Δήμου σε καθημερινή βάση.
Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να συμβάλλουμε καθοριστικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, στην απόλυτη διαφάνεια και ανιδιοτέλεια των αποφάσεών της και, εν τέλει, στη βαθειά της αυτοκάθαρση.
Από αυτήν την αφετηρία ''ανοίγουμε πανιά'' γεμάτοι αισιοδοξία σ’ ένα ταξίδι καινούργιο όσο και δύσκολο, καλώντας τους δημότες να συμπορευτούν μαζί μας, με το πείσμα και όχι το  «όραμα» ενός άλλου Δήμου.
Ενός Δήμου που να μας αξίζει. 
 
2. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
 
Θέλουμε να κερδίσουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου  γιατί έχουν βαθύ πολιτικό  χαρακτήρα και πιστεύουμε, ότι μπορούν να αποτελέσουν σταθμό στην προσπάθεια υπεράσπισης του Δήμου μας και  της αυτοδιοίκησης γενικότερα, που πλήττονται απροκάλυπτα από βιομηχανικά συμφέροντα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν πολιτικοί της κεντρικής κυβέρνησης σε βάρος μας. Ο «Καλλικράτης» δεν δημιουργήθηκε για την γεωγραφική και διοικητική συνένωση πόλεων και οικισμών, αλλά ως μηχανισμός αποδυνάμωσης της αυτοδιοίκησης, στερώντας της την αυτοτέλεια, τους απαιτούμενους πόρους και κυρίως την δυνατότητα της άμεσης επαφής του δημότη με την διοίκηση του τόπου του. 
 
ΔΗΜΟΣ για μας δεν είναι η συγκεκριμένη γεωγραφική/διοικητική περιοχή, αλλά οι πολίτες και κάτοικοί του, δίπλα στους οποίους η κάθε δημοτική αρχή πρέπει να στέκεται ως αρωγός, εμπνευστής και υποστηρικτής της πορείας, που θα συναποφασισθεί με τους πολίτες.
 
Επιζητούμε να δημιουργήσουμε ένα Δήμο που θα σταθεί ενεργά απέναντι στις καταστροφικές  πολιτικές των μνημονιακών δεσμεύσεων. Πιστεύουμε, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει μέρος του αγώνα για βελτίωση της ζωής των πολιτών και να συμβάλει στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων προς  όφελος των εργαζομένων και των κατοίκων των πόλεων μας. Ο Δήμος μας δεν μπορεί και δεν  πρέπει να συνεχίσει να είναι ιμάντας μεταφοράς των αντιλαϊκών πολιτικών, που εφαρμόζονται με την ανοχή ή τη συνενοχή της πλειονότητας των σημερινών αιρετών.  Και εδώ δεν υπάρχουν αυταπάτες, ούτε μεσοβέζικες πολιτικές. Δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό των βάρβαρων αυτών πολιτικών, αλλά για την πλήρη ανατροπή τους. Ο Δήμος μπορεί να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Έχουμε την δύναμη να αντιτάξουμε  στην ιδιοτέλεια, στο ψέμα, στους εκβιασμούς,  στους παραγοντισμούς μια άλλη λογική, μια άλλη ηθική, μια άλλη αισθητική  και προοπτική για τον Δήμο μας και τη Δημοκρατία που αγκαλιάζει, υπολογίζει, στηρίζει (και στηρίζεται σε)  όλους τους πολίτες και τον  καθένα ξεχωριστά.
 
3. ΩΣ ΔΗΜΟΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ:
 
- Να βρεθούμε δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ή μειονότητες.
- Να δοκιμάσουμε μορφές κοινωνικής αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας για όσους βρίσκονται οριστικά εκτός απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, όχι με το μοντέλο των προαποφασισμένων ΚΟΙΝΣΕΠ για λίγους, αλλά με οργανισμούς κοινωνικής οικονομίας και αυτοδιαχείρισης.
-  Να προασπίσουμε τα βασικά δικαιώματα των δημοτών στην κατοικία και την αξιοπρεπή διαβίωση, διασφαλίζοντας ότι κανένα νοικοκυριό στον Δήμο μας δεν θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό τουλάχιστον..
- Εκτός από τη στήριξη και ενίσχυση των δομών για την υγεία και την περίθαλψη, με συμμετοχή της Τ.Α., πρέπει να υπερασπιστούμε και χρηματοδοτήσουμε τις υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας, αλλά με τις δικές μας δυνάμεις και όχι με χορηγίες που προωθούν τα συμφέροντα των βιομηχανιών της περιοχής και τελικά στρέφονται κατά των πολιτών. Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου δεν μπορεί να στηρίζεται στις δωρεές των ΕΛΠΕ ή της όποιας άλλης βιομηχανίας. Η  αλληλεγγύη μπορεί και πρέπει να εκφραστεί με νέες δομές υποστήριξης, όπως κοινωνικό φαρμακείο, χώρο φιλοξενίας αστέγων, χώρων παιδικών δραστηριοτήτων,  κ.α.
- Να κόψουμε τα δεσμά με  την τοπική διαπλοκή,  τα πελατειακά δίκτυα, τις αδιαφανείς συναλλαγές και την  κατάχρηση των δημοτικών και άλλων πόρων.
- Να αντισταθούμε στην εκχώρηση των Δημόσιων Υπηρεσιών και αγαθών σε ιδιώτες. Το νερό, οι παιδικοί σταθμοί, το πράσινο, η καθαριότητα, η αποκομιδή των απορριμμάτων , η φροντίδα και η φύλαξη των σχολείων, οι αθλητικές δραστηριότητες, η φροντίδα των αδέσποτων ζώων, η αναβάθμιση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, η υποστήριξη των ΚΑΠΗ και των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας , και άλλα κοινωνικά αγαθά και δράσεις δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης, να εμπορευματοποιούνται και να μετατρέπονται σε ανταποδοτικά αγαθά, ούτε να στηρίζονται σε χορηγίες επ’ ανταλλάγματι.
- Να οργανώσουμε την διαχείριση των υπηρεσιών του Δήμου με γνώμονα το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες,  με διατήρηση σταθερών θέσεων εργασίας, χωρίς κατηγοριοποίηση και διάσπαση των εργαζομένων ανάλογα με το είδος της σύμβασης που αυτοί υπογράφουν, επιδιώκοντας ορατά αποτελέσματα παραγωγικής εργασίας με σεβασμό στους δημότες.  Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση και η ανάδειξη του δυναμικού του Δήμου για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία.  Σε αυτήν την κατεύθυνση επιζητούμε και θα διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή των επαγγελματιών στα έργα του Δήμου, με ανοιχτές προσκλήσεις προς όλους, ανοιχτούς διαγωνισμούς και διαφανείς διαδικασίες.
 
4.  ΓΙΑ «ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ»
 
Γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές δυνατότητες και ανεξαρτησία των Δήμων έχουν περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό, που καθιστούν τον Δήμο επαίτη της όποιας συνδρομής περισσέψει από την Κεντρική διοίκηση. Αρνούμαστε όμως να γίνουμε διαχειριστές της φτώχειας. Αρνούμαστε  και να συμβιβαστούμε με την εικόνα της πόλης μας, όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, μιας πόλης περικυκλωμένης από βαριές βιομηχανίες και δραστηριότητες, που κερδοσκοπούν σε βάρος μας με την έγκριση και την αμέριστη βοήθεια των κεντρικών κυβερνήσεων.  
Η υποχρέωσή μας να διεκδικήσουμε τους χαμένους πόρους και την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης μπορεί και πρέπει να ασκηθεί παράλληλα με διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης, που εξυπηρετούν ουσιαστικές ανάγκες των δημοτών της Ελευσίνας και της Μαγούλας. Αυτές οι ανάγκες συνδέονται με την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την δημιουργία νέων πόρων και τρόπων ανάπτυξης του Δήμου, την ανατροπή παγιωμένων καταστάσεων, και εν τέλει την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς μας.
Οφείλουμε να σχεδιάσουμε απ’ την αρχή τον τόπο μας για να μπορούμε να είμαστε περήφανοι γι αυτόν.
Σε αυτήν την κατεύθυνση δίνουμε προτεραιότητα:
- Στην αξιοποίηση και ανάκτηση του παραλιακού μετώπου, προβάλλοντας και διεκδικώντας με κάθε τρόπο την απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από αυτό και όχι με προσωρινά έργα  βιτρίνας και αμφισβητούμενης αισθητικής.
- Στην ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου στον έλεγχο της λειτουργίας των βιομηχανιών και στις δράσεις και στη λήψη μέτρων εξυγίανσης του υπεδάφους, θάλασσας και αέρα. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία δημιουργίας ειδικού συμβουλίου, καλώντας τους  επιστήμονες κατά κύριο λόγο της περιοχής μας με την επιστημονική τους κατάρτιση να συμβάλλουν στην εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης  και εφαρμογής περιβαλλοντικά βιώσιμης πολιτικής του Δήμου μας.
- Στην προάσπιση της ιστορικής μνήμης της πόλης και των μνημείων της και την αναγνώρισή της/τους σε διεθνές επίπεδο ως τόπου παγκόσμιας πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς .  
- Στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας σε τόπο υψηλής επισκεψιμότητας. - Στην προστασία των ελεύθερων χώρων από την τσιμεντοποίηση, εμπορευματοποίηση.
- Στην επανεξέταση του ισχύοντος πολεοδομικού σχεδιασμού και χρήσεων γης (μετά από ευρεία εκ των προτέρων  διάσκεψη με τους πολίτες και φορείς του Δήμου).
- Στην ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων, που δεν θα περιορίζονται στα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ,  με την δημιουργία νέων πόλων προσέλκυσης και αξιοποίησης του πολιτιστικού δυναμικού φορέων του τόπου μας και της νεολαίας.
- Στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη.
Εμείς, στην  ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, πάψαμε να «ονειρευόμαστε» ένα καλύτερο μέλλον  για τον τόπο μας. Τα όνειρά μας ζητάνε «εκδίκηση». Ελάτε μαζί μας για να δικαιώσουμε. Ελάτε μαζί μας να τα κάνουμε πράξη.
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου