Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ακόμα μια πρωτοπορία για το Δήμο Ελευσίνας!


   
Όσοι Ελευσίνιοι παρακολούθησαν την τηλεοπτική συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη, υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου “enikos” στο STAR, τη Δευτέρα 16/12/2003 είχαν μια ευχάριστη έκπληξη. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά πόσο μπροστά βρίσκεται η Δημοτική Αρχή στην Ελευσίνα.

   Εξηγούμαι. Στη συγκεκριμένη εκπομπή συμμετέχουν είτε απλοί πολίτες, είτε εκπρόσωποι ομάδας πολιτών (π.χ. συνδικαλιστές, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, κλπ) οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήματα στον καλεσμένο. Χθες λοιπόν, μια κυρία, απολυμένη καθαρίστρια στο Υπουργείο Οικονομικών ρώτησε τον υπουργό «που θα πάμε; Πως θα ζήσουμε εμείς χωρίς εργασία;»

    Η απάντηση του υπουργού σαφής: « είναι μια πολιτική απόφαση που έχει και μια ιδεολογική χροιά:  πρέπει το κράτος να έχει μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους για μια σειρά από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα; Υπάρχει μια σχολή που λέει όχι. Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να καλύπτονται καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα. Με ρωτάτε, ποιά μπορεί να είναι η λύση για το πρόβλημα σας. Υπάρχει μια λύση, μπορεί να ακούγεται εξεζητημένη αυτή τη στιγμή, είναι όμως μια λύση που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε σημαντικούς κοινοτικούς πόρους οι οποίοι είναι διαθέσιμοι, για ακριβώς αυτές τις επιχειρήσεις. Και είναι η λύση των ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου μια ομάδα εργαζομένων φτιάχνει μια κοινωνική επιχείρηση, παρέχει υπηρεσίες στο δημόσιο, αλλά η διαφορά είναι ότι αυτές οι επιχειρήσεις επιδοτούνται  από κοινοτικά προγράμματα για τη δραστηριότητα τους αυτή».

   Στην παρατήρηση της απολυμένης κυρίας «θα γίνουμε εμείς οι ίδιοι εργολάβοι;» Ο υπουργός συμπλήρωσε «θα γίνετε επιχειρηματίες. Η απάντηση είναι ναι. Θα γίνετε εργολάβοι. Θα παρέχετε τις ίδιες υπηρεσίες καθαριότητας στο δημόσιο με ένα εντελώς διαφορετικό εργασιακό καθεστώς και αξιοποιώντας σημαντικούς κοινοτικούς πόρους.»

    Η απολυμένη κυρία σχολίασε: «μας εμπαίζετε κε υπουργέ. Ήμασταν είκοσι χρόνια εργαζόμενοι στο δημόσιο και αυτή τη στιγμή μας λέτε ότι πρέπει να γίνουμε εργολάβοι, για να μπούμε στον ίδιο χώρο που δουλεύαμε!»

   Ο υπουργός τελειώνοντας δήλωσε: «Δεν λέω ότι είναι η καλύτερη λύση, αλλά είναι μια λύση την οποία θα ήθελα απλά να μην την απορρίψετε κάθετα. Μπορεί να ακούγεται ξένη, αλλά είναι λύσεις δοκιμασμένες σε άλλες χώρες. Δυστυχώς οι συνθήκες και η ίδια η ζωή μας υποχρεώνουν να τις εξετάσουμε και είναι μια διέξοδος την οποία εγώ οφείλω, ως υπουργείο να την ερευνήσω, να την υποστηρίξω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

   Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα (…εξεζητημένη λύση… εφαρμόζεται για πρώτη φορά… κοινοτικοί πόροι… οι συνθήκες!)είχαν χρησιμοποιήσει και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελευσίνας, μέλη του Ενωτικού Συνδυασμού, που υπερψήφισαν την πρόταση για σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ»! Προγραμματική συμφωνία που αφορά την εκχώρηση παγίων και διαρκών δημοτικών υπηρεσιών σήμερα σε ΚΟΙΝΣΕΠ, αύριο σε κάποιον, προσφιλή ίσως, εργολάβο. Και οι δύο, υπουργός και Δημοτική πλειοψηφία, «ξέχασαν» να αναφερθούν στις αιτίες που δημιούργησαν την ανάγκη να αναζητούνται «άλλου τύπου λύσεις» για να επιστρέψουν απολυμένοι εργαζόμενοι στις δουλειές τους.  

   Η ταύτιση όχι μόνο της πρακτικής, αλλά και της επιχειρηματολογίας  του Κυρ. Μητσοτάκη με την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας αποδεικνύει, ότι κάτω από το πέπλο της δήθεν αντίστασης της Δημοτικής Αρχής στις μνημονιακές πολιτικές κρύβεται η χωρίς όρους και φραγμούς υλοποίηση τους.

   Τον ίδιο ακριβώς ρόλο που παίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην εργασιακή και κοινωνική αποσάθρωση της Ελληνικής κοινωνίας, τον ίδιο ακριβώς ρόλο παίζει και η δημοτική πλειοψηφία στο Δήμο Ελευσίνας. 
 
                                                                                                                        Του Μελέτη Καββαδία
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου